Jenama M'sian Di Peringkat Seterusnya (BeritaKini)

Jenama M'sian Di Peringkat Seterusnya

BeritaKini (20hb Disember 2020)
Pautan: https://beritakini.biz/jenama-msian-di-peringkat-seterusnya/

KUALA LUMPUR: Jenama dan barangan Malaysia telah memperluas kehadirannya di platform JD Worldwide di bawah JD.com, peruncit e-dagang terbesar di China.

Pelancaran kedai perdana JDmas Malaysia akan menyaksikan sekitar 100 jenama yang menampilkan hampir 300 produk seperti makanan dan minuman, kosmetik, fesyen dan aksesori, mainan dan lampin bayi yang halal.

Pengguna di China kini dapat membeli produk durian, sarang burung, kopi, kari dan pasta, krim dan produk lain hanya dengan beberapa klik menggunakan platform e-dagang JD.

Antara jenama Malaysia adalah biskut Julie, F&N’s 100Plus, kari, sos dan pasta Ratu Tumis dan Ezeefood, hadiah Yong Sheng, makanan kesihatan Yogood, madu Dino Kelulut dan madu Tualang dari Bee Budz dan Betu, sarang burung Lennox dan bubur sarang burung Vesbo.

Kedai ini juga mempunyai produk penjagaan diri Tanamera, DIEM Duroil dan Mase, lampin Bae Bae, fesyen batik Querenda dan rangkaian mainan Sun Ta.

Pelancaran kedai perdana Malaysia baru-baru ini disempurnakan oleh Datuk Seri Tiong King Sing, yang merupakan utusan khas Perdana Menteri ke Republik Rakyat China.

Tiong diwakili oleh Samuel Lee, yang merupakan ketua pegawai eksekutif Majlis Perniagaan Malaysia China.

Acara ini disaksikan melalui suapan langsung dalam talian dari Beijing oleh Duta Besar Malaysia ke China Raja Datuk Nushirwan Zainal Abidin, naib presiden JD.com Larry Lee dan pengurus besar JD Worldwide Frank Yu.

Turut hadir dalam pelancaran itu ialah Ketua Pegawai Operasi Malaysia Digital Economy Corp, Datuk Ng Wan Peng dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia Sharimaton Mat Saleh.

JDMas Commerce Sdn Bhd diwakili oleh ketua pegawai eksekutifnya Koay Wei Chin, pengarah urusan Datuk Bruce Lim, dan pengarah Martin Ang dan Chris Daniel Wong.

Tiong, dalam pidatonya, memuji usaha itu sebagai “signifikan” kerana bukan usaha satu atau dua syarikat, tetapi menandakan usaha lebih daripada 60 PKS Malaysia dan syarikat pertengahan yang bergabung sebagai jenama Malaysia untuk menceburkan diri secara strategik pasaran China yang sangat besar dan berkembang dengan penduduknya lebih daripada 1.3 bilion orang.

“Saya terpesona dan menganggap anda telah memukul kepalanya dengan menampilkan Malaysia sebagai periuk unik pelbagai budaya dengan tema Peranakan, dan untuk menampilkan kekayaan Sarawak dan Sabah juga,” kata Tiong.

Yu, melalui aliran dalam talian dari ibu pejabat JD di Beijing, mengatakan bahawa perkongsian dengan JDMas akan memastikan jenama Malaysia menjangkau pengguna China dalam talian dan memanfaatkan rangkaian perkhidmatan lengkap JD Worldwide termasuk, pemasaran, penargetan pengguna dan analisis, logistik dan pergudangan berdasarkan data besar, dan pembiayaan.

Dalam ucapannya, Ng memuji peruncit dan pemilik jenama yang telah menggunakan jalan digital.

“Pembukaan kedai perdana JDMas Malaysia tepat pada masanya kerana ia hadir tepat di belakang Ekspo Go-eCommerce yang baru saja berakhir, sebuah acara yang secara khusus menumpukan pada berkongsi trend yang sedang berkembang iaitu e-dagang streaming langsung.

“Begitu juga, perdagangan rentas sempadan juga berkembang pesat kerana banyak peruncit yang baru-baru ini bergabung dengan ekosistem e-dagang kini mengetahui bahawa pasaran di luar Malaysia sangat besar.

“Pembukaan JDMas akan mempercepat penerimaan dan penggunaan e-commerce di kalangan peruncit kerana ia menyediakan platform baru bagi mereka untuk melihat,” kata Ng.

Sementara itu, Sharimaton menasihati UKM untuk mengatasi persaingan harga dengan memiliki nilai syarikat yang sangat jelas.

“Untuk membezakan syarikat anda dengan pesaing adalah penting untuk menonjol dan menarik pelanggan baru untuk pertumbuhan perniagaan.

“Dengan menyediakan produk atau perkhidmatan yang unik, syarikat dapat fokus pada demografi yang lebih kecil untuk meningkatkan otoritas domain,” katanya.

Nushirwan juga menyambut baik potensi besar menggunakan platform JD.

Walau bagaimanapun, duta besar berharap lebih banyak jenama bukan F&B tampil untuk meningkatkan eksport, kerana F&B hanya menyumbang 3.5% dari keseluruhan nilai eksport Malaysia.

“Malaysia dalam talian tidak berkembang tidak seperti pesaing yang memperoleh keuntungan besar.

“Pasaran dalam talian China telah berkembang dan menjadi canggih dan cerdas.

“Pengguna China kini menuntut produk premium dari segi kualiti, reka bentuk, penjenamaan, pembungkusan dan inovasi.

“Dan mereka bersedia membayar dolar teratas untuk jenis produk ini. Pada masa yang sama, syarikat Malaysia mesti melabur untuk menembusi pasaran China, ”katanya.

Start Cross Border Ecommerce now